Gezondheidsvoordelen

ONTSTEKINGSREMMEND

POLYFENOLEN (ANTIOXIDANTEN) HEBBEN ONTSTEKINGSBESTENDIGE
EIGENSCHAPPEN
De extra vergine olijfolie die in Olivious wordt gebruikt, bevat polyfenolen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmers en antioxidanten zijn zoals Oleocanthal. Dit zogenaamde polyfenol zit in olijfolie van eerste persing en heeft vergelijkbare ontstekingsremmende eigenschappen als ibuprofen. Deze farmacologische gelijkenis heeft de belangstelling voor oleocanthal gewekt en de weinige onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben de ontstekingsremmende en potentiële therapeutische werking ervan geverifieerd.

L. Lucas, A. Russel, R. Keast. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal.

VERLICHT EEN OPGEBLAZEN GEVOEL,
VERBETERD JE DARMGEZONDHEID

Het toevoegen van extra vergine olijfolie zou de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen kunnen verbeteren en symptomen zoals een opgeblazen gevoel en onvolledige afvalligheid kunnen verminderen. Het soepel laten werken van uw spijsverteringsstelsel en het tegengaan van darmgerelateerde aandoeningen zijn cruciaal voor de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid, leren onderzoekers. Dat komt gedeeltelijk doordat de goede bacteriën in ons darmmicrobioom communiceren met en invloed hebben op de hersenen als het immuunsysteem.

Gelukkig kan de extra vierge olijfolie in Olivious je darmen een boost geven.

Isaakadis, A., El Maghariki, J., Carvalho-Barros, S., et al. (2023). Is there more to olive oil than healthy lipids? Nutrients. doi:10.3390/nu15163625. And: Olive Tree Biophenols in Inflammatory Bowel Disease: When Bitter is Better

Tiziana Larussa, Maria Imeneo, and Francesco Luzza

HUIDVERZACHTEND EN VOORKOMT VROEGTIJDIGE VEROUDERING VAN DE HUID ALS GEVOLG VAN UV-STRALING

OLIJFOLIE IS RIJK AAN HYDRATERENDE EIGENSCHAPPEN (INSIDE OUT) De essentiële vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie houden vocht vast in je huid en zorgen ervoor dat deze niet uitdroogt en barst, wat een gladdere huid, minder irritatie en een algehele glans betekent. Het biedt huidvoordelen om te kalmeren, genezen en beschermen.

Van gezonde vetten tot krachtige polyfenolen, extra vierge olijfolie bevat alle ingrediënten die nodig zijn voor een uitgebalanceerd dieet dat specifiek is afgestemd op uw huid. Inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren via de voeding en risico op huidveroudering. Julie Latreille, Emmanuelle Kesse-Guyot, Denis Malvy, Valentina Andreeva, Pilar Galan, Erwin Tschachler, Serge Hercberg, Christiane Guinot en Khaled Ezzedine

De pure extra vierge olijf in Olivious helpt niet alleen rimpels te voorkomen, maar draait ook huidbeschadiging terug. Uit één onderzoek bleek dat mensen die olijfolie consumeerden minder rimpels hadden dan degenen die dat niet deden. Een van de krachtigste voedingsstoffen tegen veroudering is squaleen, dat de huidcellen helpt versterken, beschermen tegen UV-stralen en ontstekingen vermindert. Het werkt ook als een antioxidant die de schade door vrije radicalen vertraagt. Het consumeren van olijfolie verhoogt het squaleengehalte in uw lichaam.

KAN HELPEN BIJ GEWICHTSVERLIES

EXTRA VERGINE OLIJFOLIE EN GEWICHTSVERLIES Olijfolie helpt een einde te maken aan de mythe dat vet je dik maakt. In dit onderzoek(1) ondervonden vrouwen met een teveel aan lichaamsvet die hun ontbijt aanvulden met ongeveer 1,5 eetlepels extra vergine olijfolie een aanzienlijk groter gewichtsverlies en een verlaging van de bloeddruk dan vrouwen die een gelijke hoeveelheid sojaolie consumeerden, wat onderzoekers ertoe aanzette om aan te bevelen dat EVOO worden opgenomen in programma’s voor de behandeling van obesitas. Deze bevindingen ondersteunen een eerder onderzoek onder meer dan 7.000 studenten, waaruit bleek dat een hogere consumptie van olijfolie niet geassocieerd was met gewichtstoename in de loop van 28 maanden. 1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28808791/

ANTI-AGING

KRACHTIGE BESCHERMING TEGEN VEROUDERING EN MEER Olijfolie helpt niet alleen rimpels te voorkomen, maar keert ook huidbeschadiging terug. Uit één onderzoek bleek dat mensen die olijfolie consumeerden minder rimpels hadden dan degenen die dat niet deden. Een van de krachtigste voedingsstoffen tegen veroudering is squaleen, dat de huidcellen helpt versterken, beschermen tegen UV-stralen en ontstekingen vermindert. Het werkt ook als een antioxidant die de schade door vrije radicalen vertraagt. Het consumeren van olijfolie verhoogt het squaleengehalte in uw lichaam. Olijfolie is ook rijk aan vitamine E, een andere krachtige antioxidant die de huid hydrateert, hyperpigmentatie behandelt, ontstekingen verzacht en UV-schade voorkomt, wat vroegtijdige veroudering kan bevorderen. Zie recensie door Dr. Gary Gonzalez, MD, in augustus 2023. Geschreven door: Michael Downey, Health & Wellness Author.

FAILSAFE REMEDIE TEGEN EEN KATER

Als je eet, blijft de gecombineerde alcohol en voedsel langer in de maag, waardoor de drank niet zo snel in de bloedbaan terechtkomt. Verbrande toast, een traditioneel middel tegen een kater, bevat koolstof, die, net als de actieve kool oplossingen worden gebruikt om alcoholvergiftiging te behandelen en kan helpen onzuiverheden eruit te filteren. Eet iets en zorg ervoor dat er vet in zit, zoals in onze gezonde olijf shot. Olijfolie zal je maag vullen en de alcohol zal langzamer in je systeem worden opgenomen. Vette pizza werkt net zo goed, hoewel de gedachte aan het eten van een vette pizza misschien niet zo aantrekkelijk is en zeker niet zo gezond als Olivious!

VERMINDERT HET RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN

Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in onze cellen tegen de werking van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die zowel cellen als weefsels kunnen beschadigen; de schade veroorzaakt door vrije radicalen staat bekend als oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als er sprake is van een teveel aan vrije radicalen of als deze stoffen in bepaalde weefsels of systemen voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat langdurige oxidatieve stress hart- en vaatziekten, kanker en zenuwschade kan veroorzaken. Ook wordt vermoed dat vrije radicalen een rol spelen bij de verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezonde eetgewoonten in het lichaam terechtkomen, kunnen vrije radicalen onschadelijk maken en deze negatieve processen voorkomen of vertragen.

Draagt bij aan een juiste cholesterolverhouding en bevat onverzadigde vetten die passen in een gezonde voeding.

Olijfolie bevat aanzienlijke hoeveelheden onverzadigde vetzuren en heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in je bloed. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat olijfolie het LDL (slechte) cholesterol verlaagt. (bron)
Uit een ander onderzoek bleek dat het gebruik van olijfolie de behoefte aan cholesterolremmende medicijnen vermindert. (bron)

Deze claim mag alleen worden gebruikt voor voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals bedoeld in de claim HOOG AAN ONVERZADIGDE VETTEN, zoals vermeld in Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement. (Minimaal 70%)

KAN VETVERLIES BEVORDEREN; IDEAAL ALS GEZOND TUSSENDOORTJE

Extra vierge olijfolie stimuleert de afgifte van een hormoon genaamd GLP-1. Dit hormoon zorgt voor een juiste verwerking van koolhydraten uit voeding. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat olijfolie de stofwisseling kan verhogen en vetverlies kan bevorderen. De gezonde vetten in olijfolie kunnen ook het hongergevoel onderdrukken en onze trek in (ongezonde) snacks verminderen.

F. Violi, L. Loffredo, P. Pignatelli, F. Angelico, S. Bartimoccia, C. Nocella, R. Cangemi, A. Petruccioli, R. Monticolo, D. Pastori, and R. Carnevale. Extra virgin olive oil use is associated with improved post-prandial blood glucose and LDL cholesterol in healthy subjects.

VERBETERT DE SPIJSVERTERING

Extra vierge olijfolie vertraagt de groei van schadelijke darmbacteriën en heeft zo een gunstig effect op de spijsvertering. Het kan darmverstopping helpen voorkomen en de darmfunctie verbeteren. Bovendien verminderde de consumptie van extra vergine olijfolie de symptomen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, ontlastingsdrang en onvolledige ontlasting aanzienlijk.

C. Romero, E. Medina, J. Vargas, M. Brenes, A. De Castro.In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori.

VERLAAGT HET RISICO OP HET ONTWIKKELEN VAN DIABETES TYPE II EN HELPT BIJ HET HANDHAVEN VAN EEN STABIELE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Onderzoek heeft aangetoond dat extra virgine olijfolie een dubbel positief effect heeft: het verlaagt zowel het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 als het helpt bij de behandeling van deze ziekte. Deze conclusies zijn van toepassing op de inname van extra vergine olijfolie als voedingsmiddel en niet op de afzonderlijke componenten ervan.

 L. Schwingshackl, A.M. Lampousi, M. P. Portillo, D. Romaguera, G. Hoffmann, H. BoeingOlive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials.

KAN DE GEZONDHEID VAN DE BOTTEN VERBETEREN

Skeletdegeneratie als gevolg van veroudering, ook bekend als osteoporose, is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Dagelijkse consumptie van extra vierge olijfolie kan de gezondheid van de botten verbeteren en osteoporose voorkomen. Dit komt door de effecten van de fenolverbindingen die de botdichtheid verhogen en verlies van botmassa voorkomen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997441/

OLIJFOLIE EN IMMUNITEIT

Extra vergine olijfolie bevat verbindingen die bijdragen aan een optimaal functionerend immuunsysteem, wat belangrijk is voor alles: van het afweren van kanker tot het bestrijden van verkoudheid. In een onderzoek* uit 2015 werd het effect van de consumptie van 3 eetlepels extra vergine olijfolie per dag vergeleken met 3 eetlepels (totaal) boter, sojaolie en maïsolie. Onderzoekers ontdekten dat de immuun-T-cellen in de ‘olijfolie-groep’ hun vermogen om geactiveerd te worden (en in aantal te groeien) met ongeveer 53% verhoogden, terwijl de activiteit van de T-cellen van de andere groep onveranderd bleef. Het olijfolie polyfenol hydroxytyrosol (een van de antioxidanten) helpt immuun cellen ook een stof aan te maken die interleukine-10 wordt genoemd en die ontstekingen helpt kalmeren. *)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4527272/?ref=oliveoil.com

IN HET ALGEMEEN

DE STERKE REPUTATIE VAN EXTRA VERGINE OLIJFOLIE. Olijfolie heeft een sterke reputatie opgebouwd als verdediging tegen hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, reumatoïde artritis en andere ziekten. Maar onlangs gepubliceerde onderzoeken tonen aan dat door olijfolie in uw dagelijkse voeding op te nemen, u zich ook kunt beschermen tegen andere leeftijdsgebonden ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, osteoporose, huidveroudering en zelfs voortijdige sterfte. Uit twee onderzoeken uit 2013 is gebleken dat deze voordelen nog groter zijn wanneer het pure en verse extra vergine olijfolie betreft en dat veel van de gezondheidseffecten van het mediterrane dieet grotendeels kunnen worden toegeschreven aan de nutraceutische eigenschappen van deze pure en natuurlijke maagdelijke olijfolie. Virruso C, Accardi G, Colonna Romano G, Candore G, Vasto S, Caruso C. Nutraceutical properties of extra virgin olive oil: a natural remedy for age-related disease? Rejuvenation Res. Epub 2013 Nov 12.