natuurlijke tips tegen constipatie

5 natuurlijke tips tegen constipatie

Heb je last van constipatie? Je buik voelt opgeblazen, je hebt moeite met naar het toilet gaan en je kunt last hebben van pijn of krampen. Dat is niet fijn! Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen om constipatie tegen te gaan en je spijsvertering weer soepel te laten verlopen. Naast deze natuurlijke tips ontdek je nog een handige manier: een lekker én gezond olijfshotje van Olivious! 

Wat is constipatie, obstipatie of verstopping?

Constipatie, ook wel verstopping of obstipatie genoemd, is een veelvoorkomende aandoening waarbij je minder vaak dan normaal naar het toilet gaat (minder dan 3 keer per week) en harde, droge ontlasting hebt. Dit zorgt al snel voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen en een gevoel van onvolledige lediging na het toiletbezoek. 

Constipatie verhelpen met deze natuurlijke tips

Deze vervelende klachten zijn gelukkig weer te verhelpen door je lichaam simpelweg het juiste te geven. Hier zijn een aantal tips die je kunt volgen om constipatie te verlichten én te voorkomen! 

1. Eet voldoende vezels

Vezels zijn je beste vriend als het gaat om de spijsvertering. Ze voegen als het ware ‘bulk’ toe aan je ontlasting, waardoor deze zachter wordt en makkelijker door je darmen beweegt. Ook voed je hiermee de goede bacteriën in je darmen die helpen bij de spijsvertering. En dankzij de vezels zit je langer vol, zodat je minder snel naar een ongezonde snack grijpt. 

Het is dus belangrijk om voldoende vezels te eten tegen constipatie. Hier zijn een aantal voorbeelden die bestaan uit een bron van vezels:

  • Groenten: broccoli, spinazie, wortels, bloemkool
  • Fruit: appels, peren, bessen, pruimen (gedroogd of vers)
  • Volkoren granen: havermout, volkorenbrood, quinoa, bulgur
  • Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten
  • Noten en zaden: amandelen, walnoten, chiazaad, lijnzaad

2. Drink veel water

Water is het ideale smeermiddel voor je darmen. Het maakt je ontlasting zachter, zodat het makkelijker door je darmen beweegt. Het helpt daarnaast bij de opname van voedingsstoffen en spoelt gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam. Het is niet voor niets dat we voor 70% uit water bestaan! Extra belangrijk om veel water te drinken dus. Streef naar ten minste 1,5 tot 2 liter water per dag. 

3. Beweeg regelmatig

Jouw darmen houden van bewegen! Niet alleen om het eten te vervoeren, maar ze houden er ook van dat jij beweegt. Hiermee stimuleer je de darmbeweging en gaat de ontlasting soepeler door de darmen. Daarnaast krijgen je darmen een betere doorbloeding, zodat ze alle voedingsstoffen en zuurstof krijgen die ze nodig hebben om te werken. Het is belangrijk om minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of sporten.

4. Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Een van de vele voordelen is dat het helpt bij constipatie! Olijfolie voedt de goede bacteriën in je darmen, die helpen bij de opname van voedingsstoffen en de bestrijding van schadelijke bacteriën. Olijfolie vertraagt daarnaast de groei van schadelijke bacteriën. Zo heeft olijfolie een gunstig effect op de spijsvertering. Het kan zelfs helpen om verstopte darmen te voorkomen en je darmfunctie te verbeteren!

Nu kan het best lastig zijn om elke dag olijfolie binnen te krijgen. En dan zit er ook nog eens verschil in kwaliteit. Extra vierge olijfolie is het beste, maar ook niet elke extra vierge olijfolie is hetzelfde. De olijfolie van Olivious komt uit Sardinië en is van de allerhoogste kwaliteit. En dit alles in een handig én smakelijk olijfshotje!

5. Een regelmatig eetpatroon

Wist je dat je darmen van regelmaat houden? Net als jij houden ze van een vast ritme om optimaal te functioneren! Door op vaste tijden te eten en maaltijden over de dag te verdelen, help je je darmen om ook regelmatig te werk te gaan. Neem gerust gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten of een handje groenten (hallo, vezels). Sla ook zeker geen maaltijden over als je last hebt van constipatie. Dit verstoort je spijsvertering en verergert je constipatie. 

Olijfshotjes van Olivious tegen constipatie

Op zoek naar een makkelijke en natuurlijke oplossing tegen constipatie? Probeer dan onze Olivious olijfshots – nu tijdelijk voor maar €9,95! Deze shotjes zijn gemaakt met een unieke, smakelijke formule van natuurlijke ingrediënten. De beste kwaliteit extra vierge olijfolie in onze olijfshots ondersteunt je spijsvertering en gaat constipatie tegen. Daarnaast is deze superfood rijk aan supervetten en antioxidanten. Goed voor je hart, je hersenen en je algehele gezondheid!

Terug naar blog