Gezondheidsvoordelen van olijfolie

Duik in de wereld van gezondheid en welzijn met de buitengewone kracht van pure olijfolie van Olivious! Hier onthullen we alle onderzochte en bewezen gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie. Ontdek hoe een simpele toevoeging van de beste extra vierge olijfolie aan je dagelijkse routine een wereld van verschil maakt.

Ontstekingsremmer voor een gezond lichaam

Wist je dat ontstekingen de basis zijn van veel gezondheidsproblemen? Chronische ontsteking kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes, artritis en zelfs kanker. Gelukkig zit er in onze Olivious extra vierge olijfolie een krachtig wapen tegen ontstekingen: oleocanthal.

Oleocanthal: de natuurlijke ibuprofen in olijfolie

Oleocanthal is een polyfenol, een antioxidant die van nature voorkomt in extra vierge olijfolie van de eerste persing. Onderzoek heeft aangetoond dat oleocanthal ontstekingsremmende eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met ibuprofen. Dit betekent dat Olivious olijfolie je kan helpen om:

  • Pijn en ontstekingen te verminderen
  • Gewrichtsaandoeningen zoals artritis te bestrijden
  • Het risico op chronische ziekten te verkleinen

De ontstekingsremmende werking van oleocanthal heeft veel aandacht getrokken in de wetenschappelijke wereld. Er zijn al enkele studies die de positieve effecten hiervan hebben bevestigd, waardoor het een veelbelovend natuurlijk middel is.¹

Verbeter je darmgezondheid en verlicht een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan echt vervelend zijn, en je darmen spelen een grote rol in hoe je je dagelijks voelt. Gelukkig kan het toevoegen van extra vierge olijfolie aan je dieet helpen. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze olie niet alleen helpt bij de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen, maar ook symptomen zoals een opgeblazen gevoel en onvolledige stoelgang kan verminderen.²

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?

Je spijsverteringsstelsel soepel laten werken is cruciaal voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. De goede bacteriën in je darmmicrobioom communiceren namelijk met je hersenen en hebben invloed op je immuunsysteem.³ Gezonde darmen dragen bij aan een betere stemming en een sterker immuunsysteem. Gelukkig kan de extra vierge olijfolie in Olivious je darmen een flinke boost geven.⁴

Houd je huid jong en soepel

Niemand wil dat hun huid uitdroogt of vroegtijdig veroudert, toch? Gelukkig kan extra vierge olijfolie je daarbij van binnenuit helpen. Olijfolie zit boordevol hydraterende eigenschappen die van binnenuit werken. De essentiële vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie houden het vocht vast in je huid, waardoor deze soepel blijft en minder snel uitdroogt of barst. Dit betekent een gladdere huid, minder irritatie en een mooie glans.

Voordelen voor je huid

Olijfolie biedt tal van voordelen voor je huid. Het kalmeert, geneest en beschermt je huid dankzij de gezonde vetten en krachtige polyfenolen. Deze natuurlijke ingrediënten maken extra vierge olijfolie perfect voor een uitgebalanceerd dieet dat je huid ten goede komt.

Anti-aging: voorkom rimpels en herstel huidbeschadiging

De pure extra vierge olijfolie in Olivious helpt niet alleen rimpels te voorkomen, maar kan ook huidbeschadiging terugdraaien⁵. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig olijfolie consumeren, minder rimpels hebben dan degenen die dat niet doen. Een van de meest krachtige stoffen in olijfolie is squaleen. Dit helpt de huidcellen te versterken, beschermt tegen UV-stralen, vermindert ontstekingen en werkt als een antioxidant die schade door vrije radicalen vertraagt. Door olijfolie te consumeren, verhoog je het squaleengehalte in je lichaam.

Vitamine E: een extra boost voor je huid

Olijfolie zit ook boordevol vitamine E, een andere krachtige antioxidant die geweldig is voor je huid. Het hydrateert je huid, behandelt hyperpigmentatie, kalmeert ontstekingen en beschermt tegen UV-schade, waardoor vroegtijdige veroudering wordt voorkomen.⁶

Extra vergine olijfolie helpt bij gewichtsverlies

Er is een misvatting dat vet eten je dik maakt. Extra vergine olijfolie helpt deze mythe te doorbreken. Uit onderzoek⁶ blijkt dat vrouwen met overgewicht die hun ontbijt aanvulden met ongeveer 1,5 eetlepels extra vergine olijfolie meer gewicht verloren en hun bloeddruk verlaagden, vergeleken met vrouwen die sojaolie gebruikten. Dit onderzoek moedigt aan om extra vergine olijfolie (EVOO) op te nemen in programma's voor de behandeling van obesitas.

Deze bevindingen ondersteunen een eerder onderzoek onder meer dan 7.000 studenten⁷, waaruit bleek dat een hogere consumptie van olijfolie niet geassocieerd was met gewichtstoename in de loop van 28 maanden.

Een ander onderzoek onder meer dan 7.000 studenten toonde aan dat een hogere consumptie van olijfolie niet leidde tot gewichtstoename over een periode van 28 maanden. Dit laat zien dat olijfolie een gezonde keuze is, zelfs als je probeert af te vallen.

Olijfolie helpt bij vetverlies

Wist je dat extra vierge olijfolie je ook kan helpen om vet te verliezen? Het stimuleert de afgifte van een hormoon genaamd GLP-1. Dit hormoon zorgt voor een juiste verwerking van koolhydraten uit voeding. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat olijfolie de stofwisseling kan verhogen en vetverlies kan bevorderen.⁸ De gezonde vetten in olijfolie kunnen ook het hongergevoel onderdrukken en onze trek in (ongezonde) snacks verminderen.

Eenvoudige oplossing voor een kater

Niemand houdt van een kater, toch? Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen om je beter te voelen. Als je voedsel eet tijdens het drinken van alcoholische dranken, blijft de alcohol langer in je maag, waardoor het niet zo snel in je bloedbaan terechtkomt. Verbrande toast staat bekend als een traditionele remedie tegen een kater omdat het koolstof bevat, dat kan helpen om alcoholvergiftiging te behandelen en onzuiverheden uit je systeem te filteren, net als actieve kool.

De kracht van vet

Zorg ervoor dat je iets eet met wat vet erin, zoals onze gezonde olijf shot. Olijfolie vult je maag en zorgt ervoor dat de alcohol langzamer wordt opgenomen in je systeem. Een vette pizza werkt ook, maar laten we eerlijk zijn: die gedachte is misschien niet zo aantrekkelijk. En het is zeker niet zo gezond als Olivious!

Vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Olijfolie zit boordevol antioxidanten die onze cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze agressieve stoffen kunnen onze cellen en weefsels beschadigen. De schade veroorzaakt door vrije radicalen staat bekend als oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als er sprake is van een teveel aan vrije radicalen of als deze stoffen in bepaalde weefsels of systemen voorkomen.

Langdurige oxidatieve stress kan allerlei narigheid veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, kanker en zenuwschade. Ook lijken vrije radicalen een rol te spelen bij het ouder worden. Gelukkig kunnen antioxidanten, die je binnenkrijgt via gezond eten, die gemene vrije radicalen onschadelijk maken. Op die manier helpen ze om die nare processen te voorkomen of te vertragen.

Olijfolie en cholesterol

Olijfolie bevat gezonde onverzadigde vetzuren die gunstig zijn voor je cholesterolgehalte. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat olijfolie het LDL (slechte) cholesterol verlaagt.⁹ Dit helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die olijfolie gebruiken minder behoefte hebben aan cholesterol remmende medicijnen.¹⁰

Olijfolie verbetert de spijsvertering

Extra vierge olijfolie vertraagt de groei van schadelijke darmbacteriën en heeft zo een gunstig effect op de spijsvertering.¹¹ Het kan zelfs helpen om darmverstopping te voorkomen en je darmfunctie te verbeteren. En dat is nog niet alles! Het consumeren van extra vergine olijfolie kan ook vervelende symptomen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en onvolledige ontlasting verminderen.

Olijfolie voorkomt en helpt bij diabetes type 2

Wist je dat extra vierge olijfolie kan helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen en kan helpen bij de behandeling van deze ziekte? Onderzoek heeft aangetoond dat olijfolie een dubbel positief effect heeft. Het helpt niet alleen om het risico op diabetes type 2 te verminderen, maar draagt ook bij aan het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel.¹²

Sterke botten met olijfolie

Dagelijkse consumptie van extra vierge olijfolie kan helpen om je botten gezond te houden en osteoporose te voorkomen. Osteoporose, ook wel bekend als skeletdegeneratie, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem wereldwijd, vooral bij het ouder worden. Gelukkig kunnen de fenolverbindingen in olijfolie de botdichtheid verhogen en het verlies van botmassa voorkomen.¹³

Hoe olijfolie je immuunsysteem ondersteunt

Extra vergine olijfolie bevat verbindingen die je immuunsysteem versterken. Een gezond immuunsysteem is belangrijk voor alles: van het afweren van kanker tot het bestrijden van verkoudheid. In een onderzoek uit 2015¹⁴ werd het effect van het dagelijks consumeren van 3 eetlepels extra vergine olijfolie vergeleken met andere oliën.

Onderzoekers ontdekten dat de immuun-T-cellen in de 'olijfolie-groep' hun activiteit met maar liefst 53% verhoogden, terwijl de activiteit van T-cellen in de andere groepen hetzelfde bleef. Het olijfolie-polyfenol hydroxytyrosol, een krachtige antioxidant, helpt immuuncellen ook bij het produceren van interleukine-10, een stof die ontstekingen helpt kalmeren.

De sterke reputatie van extra vergine olijfolie

Extra vergine olijfolie heeft een sterke reputatie opgebouwd als een verdediging tegen allerlei ziekten, van hart- en vaatziekten tot diabetes en kanker. Maar wist je dat recent onderzoek aantoont dat het toevoegen van olijfolie aan je dagelijkse voeding je ook kan beschermen tegen andere leeftijdsgebonden aandoeningen?

Bescherming tegen leeftijdsgebonden ziekten

Recente studies laten zien dat het regelmatig consumeren van pure en verse extra vergine olijfolie je kan helpen beschermen tegen aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, osteoporose, huidveroudering en zelfs voortijdige sterfte.

Uit twee onderzoeken uit 2013 is gebleken dat deze voordelen nog groter zijn wanneer het om pure en verse extra vergine olijfolie gaat - zoals die van Olivious. Veel van de gezondheidseffecten van het mediterrane dieet kunnen grotendeels worden toegeschreven aan de nutraceutische eigenschappen van deze pure en natuurlijke maagdelijke olijfolie.¹⁵

Bronnen

¹https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21443487/

²https://www.mdpi.com/2072-6643/15/16/3625

³https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30897691/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30897691/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22970231/

⁶Zie recensie door Dr. Gary Gonzalez, MD, in augustus 2023. Geschreven door: Michael Downey, Health & Wellness Author.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28808791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16711599/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26192450/

¹⁰https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-olive-oil-lower-cholesterol#can-olive-oil-lower-it

¹¹https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10737284/

¹²https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17263460/

¹³https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28394365/

¹⁴https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997441/

¹⁵https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4527272/?ref=oliveoil.com

¹⁶https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24219356/